Wielokrotnie wspominałam Wam już,
że uwielbiam jeść. Bywały momenty kiedy przez długi czas nie mogłam jeść
ulubionych posiłków i to właśnie wtedy odkryłam, że jedzenie jest jednym z
najważniejszych elementów mojego życia. We Włoszech przekonałam się, że nie ja
jedna mam takie podejście do posiłków. :)
Chciałam się z Wami podzielić
jedną z moich ulubionych potraw. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale
wyjątkowa w smaku. :) Nie wiem, czy wiedzieliście o tym, że kwiatki cukinii
można jeść. Są bardzo aromatyczne i delikatne. To właśnie ich używam do
przygotowania tego wyjątkowego dania.
Składniki:
- serek do smarowania o dowolnym smaku
- bułka tarta
- jajko
- kwiaty cukinii (zazwyczaj kupuję je na targu)
Sposób przygotowania:
Delikatnie rozchylamy płatki
cukinii, nadziewamy kwiaty serkiem, a następnie je zaklejamy.Na głębokim talerzu rozbijamy jajko, które roztrzepujemy widelcem. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Kwiaty moczymy po kolei w jajku, potem obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane kwiatuszki smażymy na małym ogniu. Potrzebują one zaledwie kilku minut i najlepiej smakują przygotowane na maśle. Po lekkim zarumienieniu, przewracamy je na drugą stronę. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz