czwartek, 19 marca 2015

Magiczne zielone drzewko

O tym jakie znaczenie w kulturze ma drzewo oliwne świadczy jego obecność w Starym Testamencie – przybywająca na Arkę Noego gołębica, poprzez oliwną gałązkę, symbolizowała pokój, przyjaźń oraz koniec potopu. Z kolei w Nowym Testamencie drzewo oliwne opisane zostało jako zioło o uzdrowicielskiej mocy. W mitologii zaś drzewko to symbolizowało odporność, witalność i wyróżniano nim zwycięzców starożytnych igrzysk olimpijskich. We Włoszech na Niedzielę Palmową do dzisiaj zamiast palemek święci się właśnie oliwne gałązki.


Każda część drzewa oliwnego znajduje zastosowanie w jakiejś dziedzinie – kuchni, medycynie czy kosmetologii. Ekstrakt z oliwnych liści wzmacnia organizm i odporność. Owoce – czyli oliwki – są bogate w witaminy A,C i E oraz błonnik. Poza tym są znakomitym źródłem tłuszczów, które działają antynowotworowo, pozytywnie wpływają na układ krążenia, są niskokaloryczne i są dobrze wchłaniane przez ludzki organizm. 


Oliwa z oliwek zawiera witaminy typu A, E, D i K. Spowalnia procesy starzenia się, pomaga w gojeniu owrzodzeń, zmniejsza ryzyko miażdżycy, reguluje proces trawienia, a także wpływa na prawidłowe funkcjonowanie nerek. Oliwa obniża także poziom cukru we krwi dlatego jej spożywanie jest korzystne dla cukrzyków. Szczególnie polecam Wam oliwę Ekstra Vergine czyli oliwę z pierwszego tłoczenia.

Ekstrakt z drzewa oliwnego i oliwek, wykorzystywany w kosmetyce, doskonale nawilża skórę oraz działa jako naturalny filtr chroniący ją przed promieniowaniem UV, dlatego bardzo chwalę sobie mydła na bazie tłuszczu oliwnego. 

 

Uwielbiam także ozdoby z drzewa oliwnego, które ma piękne słoje, jest bardzo odporne na uszkodzenia i nie absorbuje bakterii. Do tego przypomina mi moje ukochane Włochy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz