Wszyscy wiedzą, że czekolada jest
pyszna i posiada dobre właściwości. Jest To słodycz, która nie tuczy – jeżeli
oczywiście je się ją z umiarem. Czekolada zawiera wiele składników mineralnych
takich jak: żelazo, potas, magnez, fosfor, wapń oraz witaminy A,D,E i z grupy
B. Kilka kostek czekolady dziennie chroni przed promieniowaniem ultrafioletowym
– czyli przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych – i niweluje
powstawanie zmarszczek.
Dzięki bardzo dużej zawartości
flawonoidów, zawartych w ziarnach kakaowca, czekolada wzmacnia układ
odpornościowy i obniża ryzyko zachorowalności na raka. Spożywana regularnie
pozytywnie wpływa także na krążenie przez co redukuje ryzyko zachorowalności na
choroby układu sercowo - naczyniowego. Czekolada, dzięki prostym węglowodanom
jest doskonałym źródłem energii – z powodzeniem można zabrać ją na stok, wycieczkę
w góry czy długie wyprawy wymagające wysiłku. Dobrze wpływa na pamięć oraz
samopoczucie.
Drodzy stomicy, pamiętajcie
jednak, aby spożywać ją z umiarem. Spożywana w dużych ilościach – szczególnie
ta z dużą ilością dodatków - może powodować blokowanie stomii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz